مخالفت وزارت بهداشت با مجازات عمل جراحی پیشگیری از بارداری
- توضیحات
- منتشر شده در پنج شنبه, 05 تیر 1393 12:57
آذوح: وزارت بهداشت ایران در واکنش به مصوبه جدید مجلس درباره مجازات حبس برای عمل جراحی پیشگیری از بارداری (وازکتومی و توبکتومی)، اعلام کرد که این مصوبه «حقوق شهروندی» را رعایت نکرده است.
بهگزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، محمداسماعیل مطلق، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در واکنش به مصوبه روز سهشنبه سوم تیرماه مجلس با عنوان طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت، گفت در ابلاغ سیاستهای جمعیتی، سلامت مادر و کودک و بهویژه حقوق شهروندی باید در نظر گرفته شود.
محمداسماعیل مطلق گفت: «در حال حاضر وزارت بهداشت نیز در رابطه با وازکتومی و توبکتومی بر اساس سلامت مادر و کودک عمل میکند. به این ترتیب در صورتی که سلامت مادر و همچنین کودک در خطر باشد با تأیید کمیسیون پزشکی و اندیکاسیونهایی که هیأت بورد متخصصان زنان و انجمن پزشکان متخصص زنان آن را تأیید میکنند، این اعمال جراحی صورت میگیرد.»
کلیات طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت، روز سهشنبه با رأی ۱۰۶ نماینده تصویب شد. از میان ۲۰۷ نماینده حاضر در مجلس ۷۲ نفر به این طرح رأی مخالف و ۸ نفر دیگر رأی ممتنع دادند.
در صورت تصویب جزئیات این طرح، بین ۲ تا ۵ سال مجازات حبس برای انجام عملهای جراحی وازکتومی و توبکتومی در نظر گرفته شده است.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده وزارت بهداشت ایران درباره آمار استفاده از جراحیهای وازکتومی و توبکتومی گفت: «بر اساس آمار موجود کمتر از سه درصد افرادی که از اقلام پیشگیری از بارداری استفاده میکنند، علاقمند به استفاده از جراحی های پیشگیرانه وازکتومی و توبکتومی هستند؛ به این ترتیب ۹۷ درصد شهروندان علاقهای به این اعمال جراحی ندارند.»
بهگفته وی در شش ماهه نخست سال ۱۳۹۲ نسبت به مدت مشابه در سال ۱۳۹۱، کمتر از ۱/۵ درصد افرادی که از اقلام پیشگیری از بارداری استفاده کردهاند، علاقمند به اعمال وازکتومی و توبکتومی بودهاند.
محمداسماعیل مطلق تشدید مجازات برای عملهای وازکتومی و توبکتومی را «عقلانی» ندانست و گفت: «به نظر میرسد که تشدید مجازات لازم نیست و ضروری است که نمایندگان مشوقهایی که در جهت افزایش نرخ باروری در کمیسیونهای مربوطه مجلس، مطرح شده را مصوب کنند و همچنین نظرات وزارت بهداشت را در تصویب قوانین مدنظر داشته باشند.»
موج تشویق به فرزندآوری که اینک با تهدید همراه شده، در پی سخنرانی آیتالله خامنهای در مهر ماه ۱۳۹۲ در بجنورد به راه افتاد. در نخستین گام، وزارت بهداشت عملهای رایگان عقیم سازی در بیمارستانهای دولتی را برچید. آموزش رایج روشهای پیشگیری در روستاها و شهرستانها نیز متوقف شدند.
مقامات جمهوری اسلامی خواستار آن هستند که جمعیت ایران به مرز ۱۵۰ میلیون نفر برسد.