کارشناسان سازمان ملل: ایران تحریم‌‌های تسلیحاتی‌اش را نقض کرده

آذوح: براساس گزارش «محرمانه‌»‌ای که خبرگزاری رویترز به دست آورده، تعدادی از کارشناسان سازمان ملل تأیید کرده‌اند که محموله‌ شامل موشک و مهمات که چندی پیش توسط نیروی دریایی ارتش اسرائیل کشف و ضبط شده، متعلق به ایران و ناقض تحریم‌های تسلیحاتی‌ این کشور است.
کشف این محموله  تنها  چند روز پیش از آغاز دور دوم مذاکرات هسته‌ای در  ۱۸ و ۱۹ ماه مارس ۲۰۱۴ بین ایران و گروه  ۱+۵ اتفاق افتاده است؛ مذاکراتی که با هدف دستیابی به توافقی مبنی بر رفع تدریجی تحریم‌ها علیه ایران، از جمله تحریم‌های تسلیحاتی‌ در مقابل محدود کردن فعالیت‌های مناقشه‌برانگیز هسته‌ای این کشور، صورت می‌گرفت.
۱۳مارس ۲۰۱۴ نماینده اسرائیل در سازمان ملل گزارشی به کمیته تحریم‌‌‌های علیه ایران درباره «انتقال موشک، خمپاره و تجهیزات مرتبط از ایران به سودان» ارائه کرد.
این تسلیحات در ۲۰ کانتیر داخل یک کشتی «کلوس سی» با پرچم پاناما جاسازی شده بود. اسرائیل این محموله را در دریای احمر پیش از رسیدن به سودان متوقف و توقیف کرد.
بر مبنای ادعای ارتش اسرائیل  راکت‌های محموله این کشتی در سوریه ساخته شده و از سوریه با هواپیما به ایران برده شده و از آن‌جا به عراق و بعد به سوی سودان فرستاده شده ‌است. مقامات سازمان «حماس» در فلسطین پیشتر این ادعای دولت اسرائیل را رد کرده و آن را ساختگی خوانده بودند.
آن زمان محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نیز در صفحه توئیتر خود به این خبر واکنش نشان داد و نوشت: «یک کشتی ایرانی حامل سلاح برای غزه! توقیف شده دقیقا در زمان برگزاری کمپین ضدایرانی ایپک! این تصادفی جالب است یا تکرار دروغ‌های شکست‌خورده؟»
با وجود اعلام رسمی مقامات اسرائیل که مقصد این محموله را غزه اعلام کرده بودند، اکنون اما کارشناسان مقصد این تسلیحات نظامی را کشور سودان دانسته‌اند.
با این حال در گزارش ۱۴صفحه‌ای شورای امنیت سازمان ملل اشاره‌ای به نوار غزه به عنوان مقصد احتمالی این تسلیحات نشده است.
جزئیات گزارش کارشناسان از ارسال اسلحه توسط ایران
هیأت بررسی با استناد به تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران، صدور این محموله تسلیحات نظامی را مغایر با تحریم‌های این سازمان بر مبنای بند پنج از قطعنامه ۱۷۴۷این سازمان دانسته‌.
همچنین علی‌رغم تکذیب مقامات ایرانی، کارشناسان سازمان ملل عنوان کرده‌اند، «مهر رسمی» مقامات گمرک ایران بر روی بعضی از کانتینر‌های حاوی تسلیحات، مبدأ آن‌ها را تأیید می‌کند.
اسناد دیگر دال بر ارسال این محموله، از جمله  بارنامه، رسید محموله و جدول بارگیری کشتی نیز در گزارش کارشناسان سازمان ملل به چشم می‌خورد.
در حال حاضر نماینده ایران در سازمان ملل از ارائه توضیح در این‌باره خودداری کرد.
گزارش اختصاصی رویترز از اسناد محرمانه این هیأت کارشناسی سازمان ملل نشان می‌دهد که تجهیزات ارسالی در یک محموله سیمان جاسازی شده بود.
این تجهیزات شامل ۴۰عدد موشک پیشرفته از چهار نوع مختلف همراه با فیوز انفجاری، ۱۸۱ گلوله خمپاره ۱۲۰میلمتری  و ۴۰۰هزار گلوله کالیبر ۷.۶۲ بوده است.
کارشناسان ادعای مقامات اسرائیل مبنی بر ساخت بعضی از سلاح‌ها در روسیه را تأیید نکرد‌ه‌‌اند. آنها همچنین بیان کردند که به عقیده مقامات اسرائیل موشک‌ها در مرکز مطالعات و تحقیقات سوریه تولید شده‌‌اند. این درحالی است که در طول بازرسی هیچ نشانه‌ای از ساخت این موشک‌ها دز سوریه سوریه یافت نشد.
به گفته یکی از کارشناسان این فرضیه که سلاح‌ها ساخت سوریه باشند و یا اینکه محموله از سوریه به ایران منتقل شده باشد، قابل تأیید نیست.
از طرف دیگر و برخلاف گمانه‌های قبلی‌، در این گزارش توضیح روشنی درباره نقش احتمالی عراق در قاچاق این سلاح‌ها نیامده است.
گزارش هیأت کارشناسی سازمان ملل با استناد به اطلاعات مقامات اسرائیلی می‌افزاید که ۵۰ کانتینری که در بندر امه‌قصر در عراق بارگیری شده‌اند شامل هیچ سلاحی نبوده‌اند.
۲۰عدد کانتیر شامل سلاح‌های قاچاق قسمتی از ۱۰۰ کانتینر بارگیری شده روی کشتی «کلوس سی» در بندر عباس ایران بوده است.
به نظر این کارشناسان جاسازی این تسلیحات مشابه موارد دیگر نقض تحریم‌ها توسط ایران است که پیشتر توسط همین هیأت کارشناسی سازمان ملل بررسی آن را به عهده داشت.
در نیجریه سلاح‌ها درون جعبه‌های حاوی سنگ مرمر منتقل شده بودند. در موارد دیگر گزارش شده از سوی مقامات دولت اسرائیل، تسلیحاتی‌ در میان جعبه‌های حاوی گوی‌های یک ماده شیمیایی، عدس و پارچه جاسازی شده بودند.
افزون بر این در بررسی‌های این هیأت به گزارشی از مقامات ایتالیا اشاره شده که از ارسال مواد منفجره توسط ایران و درون بسته‌های شیرخشک حکایت می‌کند.
در زمان کشف محموله اسرائیل اعلام کرد ایران در مذاکرات با گروه  ۱+۵ حسن نیت نداشته است. آن زمان بنیامین نتانیاهو گفت: «ایران در همان زمانی که با قدرت‌های جهانی گفتگو می‌کند و با لبخند حرف‌های دلنشین می‌زند، به سازمان‌های تروریستی سراسر دنیا سلاح‌های مرگبار فرستاده و این کار را در پشت پرده پوشیده و پیچیده‌ای انجام می‌دهد
گزارش نقض تحریم و مذاکرات هسته‌ای
انتشار گزارش هیأت کارشناسان دقیقاً قبل از به پایان رسیدن مهلت ایران و گروه ۱+۵ برای رسیدن به توافق در مذاکرات هسته‌ای اتفاق افتاده است.
انتشار این گزارش با واکنش خشمناک روسیه همراه شد. روسیه تاکنون تنها کشور معترض این گزارش بوده است. این درحالی است که دیگر اعضای شورای امنیت از جمله دبیر کمیته تحریم‌ها علیه ایران، تحقیقات هیأت کارشناسان را مورد تحسین قرار داد.
الکسیس لاماک ، معاون نماینده فرانسه در سازمان ملل گزارش سالیانه ارائه شده کارشناسان را «منبع موثقی درباره اطلاعات برنامه‌های غیرقانونی ایران و روش‌های زیر پا گذشتن تحریم‌ها» خوانده است.
با این حال در گزارش سالیانه این هیأت، داد و ستد‌های غیرقانونی تهران ظاهراً در طول مذاکرات با گروه  ۱+۵ کاهش یافته است. اگرچه در همین گزارش مقامات ایران مرتباً به تلاش جهت دور زدن تحریم‌ها ادامه داده‌اند.
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn