آمریکا انتشار اسناد کودتای ۲۸ مرداد ایران را به تعویق انداخت
- توضیحات
- منتشر شده در شنبه, 29 آذر 1393 22:07
آذوح: وزارت امور خارجه آمریکا انتشار کتابی را که بخشی از آن مربوط به اسناد کودتای ۲۸ مرداد علیه دولت ملی دکتر محمد مصدق در ایران بود را به تعویق انداخت.
این وزارتخانه اعلام کرد آن بخش از مکاتبات تاریخی مرتبط با کودتای ۲۸ مرداد در ایران را در حال حاضر منتشر نمیکند. دلیل این کار، جلوگیری از «به مخاطره افتادن گفتوگوهای اتمی با ایران» عنوان شده است.
به گزارش روز پنجشنبه ۱۸ دسامبر خبرگزاری آسوشیتدپرس، این تصمیم در ماه سپتامبر، شهریور گذشته، در جلسه کمیته مشاورهای اسناد رسمی دیپلماتیک وزارت امور خارجه آمریکا گرفته شده است.
اسناد تاریخی و رسمی دیپلماتیک نمیتواند تا ۳۰ سال در دسترس عموم قرار گیرد.
بر اساس گزارش مذکور، استفن راندولف از مورخین وزارت امور خارجه آمریکا در جریان جلسه کمیته یاد شده به اطلاع شرکت کنندگان رساند که بهتر است انتشار این اسناد «به دلیل مذاکرات جاری اتمی با ایران» هنوز مخفی نگه داشته شوند.
این گزارش حاکی است، ریچارد ایمرمن که رییس کمیته مشاورهای اسناد تاریخی وزارت خارجه آمریکا و استاد دانشگاه «تمپل» است، نارضایتی خود را از این تصمیم اعلام کرده است.
این تاخیر در انتشار اسناد نخستین بار در سایت انتشارات آنلاین «اخبار محرمانه» - سیکرسی نیوز – اعلام شد.
تاریخ دخالت سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، در برکناری دولت محمد مصدق در ایران در جریان کودتای ۲۸ مرداد به طور مفصل در کتابها و تحقیقات مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. اسنادی که سال گذشته منتشر شد، روزنه جدیدی به همکاری آمریکا و انگلیس که ایران را متحد شوروی تصویر میکرد و آمریکا آنرا قبول و به طرح کودتا علیه مصدق وارد شد را، نشان میدهد.
سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، به دخالت و اجری این پروژه اعتراف کرده و در سایت رسمی خود از کودتای ۲۸ مرداد به عنوان «کودتا با همکاری سیا» نام میبرد.
در سندی که مطابق قانون گردش آزاد اطلاعات از طبقه بندی محرمانه خارج شد و در اختیار آرشیو دانشگاه جورج تاون واشینگتن قرار گرفت، آمده بود که «کودتای نظامی که به سرنگونی محمد مصدق و کابینه جبهه ملی او انجامید با هدایت سیا در چارچوب سیاست خارجی وقت آمریکا» انجام گرفته بود.
باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا در جریان سخنرانی خود در سال ۲۰۰۹ در قاهره هم گفت که «ایالات متحده آمریکا در جریان سرنگونی دولتی که به صورت دمکراتیک در ایران انتخاب شده بود، نقش داشت».
این کودتا به بازگشت محمدرضاشاه پهلوی به قدرت منجر شد. ۲۶ سال پس از این کودتا حکومت محمدرضاشاه پهلوی سرنگون و آیت الله خمینی به اریکه قدرت ایران تکیه زد.
نقش آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد پس از شش دهه، هنوز از مباحث تلخ در مناسبات دو کشور ایران و آمریکا است.
از دیگر اسنادی که از سوی کمیته تاریخ وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه منتشر شد، اسناد مربوط به قرارداد صلح میان اسرائیل و مصر در سال ۱۹۷۹ است. این اسناد نقش مذاکرات دولت جیمی کارتر در خصوص گفتوگوهای صلح و ابعاد آن را نشان میدهد.