خبرهای ضد و نقیض از لغو جریمه ماهانه ۲۰۰ میلیون دلاری پاکستان به ایران

آذوح: یک منبع خبری جمعه پنجم دی‌ماه، به نقل از شاهد خاقان عباسی، وزیر نفت پاکستان خبر داد، ایران از دریافت ۲۰۰ میلیون دلار جریمه ماهانه اسلام‌آباد در قبال یک توافق گازی صرف‌نظر کرده است. همزمان یک خبرگزاری دولتی در ایران یک روز بعد به نقل از همین مقام پاکستانی این خبر را تکذیب کرد.
این درحالی است که مقامات ایرانی تا کنون حاضر به هیچ اظهار نظری درباره این گزارش نشده‌اند.
به گزارش روزنامه فایننشال تایمز، وزیر نفت پاکستان گفته «ما به درک جدیدی از رابطه با ایران رسیده‌ایم. بنابر این از ابتدای سال جاری میلادی، هیچ جریمه‌ای متوجه پاکستان نخواهد بود.» بر این اساس ایران از دریافت ماهانه ۲۰۰ میلیون دلار جریمه دیرکرد اسلام‌آباد در دریافت گاز و آماده سازی خط لوله انتقال گاز در پاکستان، صرف‌نظر کرده است.
پاکستان پیشتر اعلام کرده بود که با توجه به کاهش شدید منابع گازی در جنوب و جنوب غربی این کشور، واردات گاز از ایران ارزان‌ترین گزینه ممکن برای این کشور است. با این وجود مقامات پاکستانی بارها از فشارهای مستمر آمریکا به اسلام‌آباد برای تعلیق قرارداد با ایران تا زمان لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه تهران شکایت کرده‌اند.
در خبری دیگر، امروز ششم دیماه، شاهد خاقان عباسی در گفتگویی با خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران، ایرنا ضمن تکذیب ادعای بخشش این جریمه از سوی ایران گفت که طی چند روز آینده، جلسه‌ای مشترک بین مسئولان ایرانی و پاکستانی برای بررسی جزئیات نحوه اجرای این طرح در اسلام آباد برگزار می‌شود.
علاوه‌ بر این ایرنا مدعی است، برای انجام «تحقیقات بیشتر» درباره مصاحبه فایننشال تایمز با خبرنگار محلی این روزنامه تماس گرفته است. بر اساس این گزارش، خبرنگار فایننشال تایمز به ایرنا پاسخ داده است که وزیر نفت پاکستان در مصاحبه یاد شده، سخنی از توافق ایران و پاکستان برای لغو جریمه ۲۰۰ میلیون دلاری نگفته است اما او «ترجیح داده که چنین برداشتی» از سخنان شاهد خاقان عباسی داشته باشد.
در گزارش ایرنا به نام این خبرنگار اشاره‌ای نشده است.
سابقه توافق گازی ایران و پاکستان
قرار داد اولیه پروژه احداث خط لوله‌ای از ایران به پاکستان در سال ۱۹۹۵ امضا شد. در این قرار داد پیش‌بینی شده بود که خط لوله‌ای برای انتقال گاز از پارس جنوبی به کراچی احداث شود. در فوریه ۱۹۹۹ هند نیز به جمع امضا کنندگان این توافق پیوست.
در فوریه سال ۲۰۰۷، مذاکره بر سر قیمت گاز به توافق نهایی انجامید. هند در سال ۲۰۰۹، پس از امضای موافقت‌نامه‌ همکاری هسته‌ای با آمریکا و فشار این کشور بر هند از این توافق سه جانبه کناره‌گیری کرد.
در نهایت، ایران و پاکستان توافق کردند تا پروژه احداث خط لوله در اکتبر ۲۰۱۲ آغاز و در دسامبر ۲۰۱۴ پایان یابد. قرار بود در صورت ناکامی در آماده‌سازی خط لوله تا موعد مقرر و صادر نشدن گاز ایران، پاکستان جریمه بپردازد.
این درحالی که پاکستان به شدت به منابع گازی انرژی نیازمند است.
توقف فروش گاز در پایگاه‌های سوخت‌رسانی پاکستان
بر مبنای آمارها، پاکستان روزانه چهار میلیارد فوت مکعب گاز تولید می‌کند که بر اساس گفته‌های مقامات این کشور، چهار میلیارد فوت مکعب کمتر از میزانی است که این کشور در روز نیاز دارد.
در روزهای اخیر با سرد شدن هوا، بحران گازرسانی به مشتریان در هند به چالش جدی‌ای تبدیل شده است. این مشکل دولت پاکستان را مجبور ساخته است که فروش گاز طبیعی فشرده شده در پایگاه‌های سوخت‌رسانی به خودروها را متوقف کند و به جای آن این گاز برای مصارف خانگی به کار برد.
یک مقام وزارت خارجه پاکستان که نخواست نامش فاش شود به فایننشال تایمز گفته توافق شاهد خاقان عباسی از آن جهت مهم است که روابط ایران و پاکستان را در سطح مطلوب نگاه دارد، زیرا دو کشور همسایه نیازمند همکاری مشترک برای مقابله با پیکارجویان مسلمان سنی‌ تندرو هستند.
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn