دیدار وزیران امورخارجه آمریکا و ایران در ژنو
- توضیحات
- منتشر شده در چهارشنبه, 24 دی 1393 16:56
آذوح: محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران گفت جلسه روز چهارشنبه او با جان کری، وزیر خارجه آمریکا نشان می دهد که ایران و قدرت های جهانی آماده هستند تا مذاکرات اتمی را «سرعت» بخشند.
آقای ظریف چندی قبل از این نشست که در ژنو آغاز شد، جلسه گفتگو با آقای کری را «مهم» خواند و گفت: "همه مسائل آسان است، اگر آنها را حل کنیم."
آقای کری پیشتر در این هفته گفته بود که مذاکراتش با آقای ظریف فرصتی برای دیپلمات ها است تا ارزیابی کنند که دو طرف در چه موضعی قرار دارند.
مذاکرات در سطح پایین تر قرار است روز پنجشنبه ادامه یابد.
از آخرین باری که ایران و قدرت های جهانی تصمیم گرفتند مذاکرات خود را تمدید کنند، دو ماه می گذرد. آنها نتوانستند تا پیش از ضرب الاجل تعیین شده نوامبر سال گذشته به توافق جامع اتمی برسند که برنامه اتمی ایران را محدود می کند وتحریم ها را بر می دارد.
تا پایان مهلت تعیین شده برای توافق جامع هسته ای، شش هفته باقی مانده است. چارچوب توافق نهایی قرار است نگرانی ها در مورد ابعاد نظامی احتمالی برنامه اتمی ایران، و تحریم های اقتصادی علیه آن کشور را بر طرف کند.
ضرب الاجل تعیین شده برای رسیدن به توافق نهایی اتمی با ایران، اول ماه ژوییه (۱۰ تیر ۱۳۹۴) است.
ایران می گوید برنامه هسته ای اش صرفا صلح آمیز است. اما آمریکا و متحدانش می گویند ایران باید صلح آمیز بودن برنامه اتمی خود را با اقدامات عملی ثابت کند.
کارشناسان می گویند اختلاف میان دو طرف همچنان باقی است. ظرفیت غنی سازی اورانیوم در ایران و سرعت انجام غنی سازی و همچنین زمان لغو تحریم های اقتصادی از جمله اختلافات عمده میان دو طرف گزارش شده است.
اما آیا این دور از مذاکرات ایران و قدرت های جهان ممکن است به نتیجه ای سازنده منجر شود؟ کوکب فرشوری، خبرنگار صدای آمریکا، این سئوال را در گزارش خود با دو کارشناس منطقه در میان گذاشته است.
به گفته جیمز فیلیپس کارشناس بنیاد هریتیج دستیابی به توافقی که منجر به صرف نظر کردن تهران از ادامه برنامه بلند پروازانه اتمی خود شود امری آسان نیست. او می گوید: «به نظرم در بهترین حالت گروه پنج به علاوه یک می تواند به توافقی دست یاید که در چارچوب آن، زمان دستیابی تهران به سلاح اتمی بسیار طولانی باشد. زیرا گروه پنج به علاوه یک نمی تواند از ایران تضمین بگیرد که چنین برنامه ای را هرگز دنبال نخواهد کرد.
آلن کایزوتر کارشناس موسسه مطالعات خاورمیانه در واشنگتن می گوید که صنعت نفت ایران بیشترین آسیب را از این تحریم ها دیده است. او می گوید: «صادرات نفت ایران عملا از روزانه دو و نیم میلیون بشکه به یک میلیون بشکه کاهش یافته است. علاوه بر آن قیمت هر بشکه نفت به نصف کاهش یافته است. بنابراین در حال حاضر تهران تنها ۲۰ تا ۲۵ درصد از در آمد قبلی خود از نفت را بدست می آورد.»
آقای فیلیپس کارشناس بنیاد هریتیج می گوید که تهران حداکثر تلاش را دارد که تا جای ممکن از توان اتمی خود نکاهد. او می گوید: «تهران سعی دارد بدون بستن درب روی گزینه های برنامه اتمی خود، از دست تحریم ها خلاصی یابد. به عبارتی تا جایی که می خواهد تا حد ممکن تحریم ها را ضعیف کند بدون اینکه تمامی راههای ادامه برنامه اتمی خود را مسدود کند. و متاسفانه این راه با سیاست آمریکا همخوانی ندارد.»
اما از سوی دیگر، کایزوتر کارشناس موسسه مطالعات خاور میانه در واشنگتن، نسبت به دستیابی به توافق اتمی خوشبین است و می گوید که در صورت رسیدن به توافق دو طرف از آن سو خواهند برد.
او می گوید: «ما با پشتکار فراوان به دنبال بستن تمامی راه های دستیابی ایران به تسلیحات اتمی هستیم و در صورتی که از عهده آن بر آییم، به پیروزی بسیار بزرگی دست خواهیم یافت. و از سوی دیگر، این توافق برای ایران برداشته شدن تحریم ها و برگشت دوباره تهران را به اقتصاد جهانی به ارمغان خواهد آورد.»
ایران و آمریکا هر دو ابراز امیدواری کرده اند که در مذاکرات در پیش رو پیشرفت خواهند داشت. اما ممکن است هر دو طرف با تفسیرشان از آنچه «پیشرفت» می خوانند، موافق نباشند.