زیان ۱۵ میلیارد دلاری ایران از سقوط بهای نفت
- توضیحات
- منتشر شده در یکشنبه, 12 بهمن 1393 17:24
آذوح: معاون وزارت خزانهداری آمریکا، در کمیته روابط خارجی سنا گفته است تا ماه ژوئن ۲۰۱۵، ضرر مالی ناشی از تحریم و کاهش بهای نفت ایران، بالغ بر ۱۵ میلیارد دلار میشود.
دیوید کوهن، معاون دایره تروریسم و جرائم مالی وزارت خزانهداری آمریکا به تازگی در جلسه پرسش و پاسخ کمیته روابط خارجی مجلس سنا حضور یافت و پیرامون مزایای سقوط بهای نفت و تاثیر آن بر اقتصاد ایران اظهار نظر کرد.
دیوید کوهن در جلسه کمیته روابط خارجی سنای آمریکا گفته است: «کاهش مداوم بهای نفت آن طور که مقامهای رسمی ایران اعلام کردهاند مانند تحریم دیگری شده است. بهای نفت در سال گذشته ۵۰ درصد کاهش یافته و اگر قیمت نفت در همین حد (۵۰ دلار) بماند ایران ۱۱ میلیارد دیگر هم ضرر خواهد کرد.»
سلامت اقتصادی و قدرت عمل دولت ایران «شدیدا به درآمدهای نفتی» وابسته است. تحریمهای آمریکا موجب «کاهش عمیق درآمدها» شده است. تولید روزانه ۲،۵ بشکه در سال ۲۰۱۲ اکنون دچار کاهشی ۶۰ درصدی شده و به میزان تقریبی ۱،۱ بشکه رسیده است.
سال گذشته به دلیل کاهش بهای نفت، ضرری ۴۰ میلیارد دلاری نصیب ایران شد. ضرر مربوط به محدودیت صادرات از سال ۲۰۱۲ تا کنون حدود ۲۰۰ میلیارد دلار میشود.
به گفته کوهن ۱۵ میلیارد دلار دیگر از درآمدهای نفتی ایران در فاصله دسامبر ۲۰۱۴ تا ژوئن ۲۰۱۵ کاسته خواهد شد. علیرغم تحریمها درآمد ماهیانه نفتی ایران ۱۲ میلیارد دلار گمانهزنی میشود اما پرداختها به حسابهای خارجی ایران واریز میشوند و دولت ایران به طور محدود به این حسابها دسترسی دارد.
بخش بزرگی از ذخیره ارزی ۱۰۰ میلیارد دلاری ایران به دلیل تحریمها در دسترس نیست و به همین دلیل امکان مداخله و تاثیرگذاری در بازار ارز و حمایت از تجارت خارجی محدود شده است.
دولت ایران برای تامین منابع مالی خود، ظرف یک سال و نیم گذشته در دو نوبت ۵/۳ میلیارد دلار از بانک مرکزی ایران برداشت کرده است. ولیالله سیف، مدیرکل بانک مرکزی ایران تایید کرده که این مبالغ به دلیل عدم وصول درآمدهای نفتی ایران با اتکاء به مصوبه ستاد تدابیر ویژه، صورت تنخواه به دولت داده شدهاند.
افت ۲۳ دلاری قیمت نفت در فاصله ماه مه تا اکتبر ۲۰۱۴، زیانی ۲/ ۱ میلیارد دلاری از محل صادرات نفت خام به ایران تحمیل کرده است. اگر قیمت نفت از ماه ژوئن به بعد همان ۱۰۰ دلار میماند، ارزش تولید نفت اوپک به ۴۸۵ میلیارد دلار میرسید و با فرض صادرات نفتی روزانه یک میلیون بشکه، درآمد نفتی ماهیانه ایران میتوانست ۱۴ میلیارد و ۸۷۳ میلیون دلار باشد.
در گزارشی که مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال ۱۳۹۰ ارائه کرد، درآمد حاصل از صادرات نفت خام ایران از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰، معادل ۵۳۱ میلیارد دلار بوده که تقریبا نیمی از درآمد نفتی ایران در ۱۰۰ سال پیش را شامل میشد.
پیشبینی شده است که با سقوط قیمت نفت در بازار جهانی، کسری بودجه دولت حسن روحانی تا آخر سال از مرز دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار عبور کند.
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت ایران، به تازگی در گفتوگو با شبکه «العالم» گفته که کاهش چند دلاری قیمت نفت کم اثرتر از تحریمهاست.